
Hoe strak zit jouw lijf eigenlijk?
De laatste jaren komt fascia steeds meer in beeld. Waar dit elastische bindweefsel ooit als onbelangrijk werd gezien, weten we nu: het is van onschatbare waarde. Fascia is het geheugen van het lichaam. Een intelligent netwerk dat spieren, botten, organen en zelfs cellen met elkaar verbindt. Het zorgt voor communicatie in onze binnenwereld tussen lichaam, brein en gevoel.
Fascia geeft ons vorm en samenhang. Het houdt alles bij elkaar, zodat we niet bij elke beweging ‘door elkaar worden geschud’. Maar fascia doet meer. Het kan spanning vasthouden, net als onverwerkte emoties. Zo ontstaat er verstarring, verkleving, verharding. Je lichaam kan voelen als een te strak pak waarin je niet vrij kunt bewegen.
In mijn intake stel ik vaak de vraag: “Heb je ooit een ongeluk of val meegemaakt? Gebeurtenissen van jaren geleden kunnen nog voelbaar zijn in je fascia.
Het lichaam ‘klapt dicht’ om zichzelf te beschermen, maar laat deze reactie niet altijd vanzelf weer los. De fascia onthoudt de impact en dat kan zich uiten in langdurige klachten zonder duidelijke oorzaak.
Fascia is als een harde schijf: het slaat alles op wat nog niet verwerkt is.
Wat doet de fascia
Elke houding, elke beweging die je herhaalt, nestelt zich letterlijk in je weefsels. Als die beweging vanuit spanning komt (zoals het inhouden van boosheid, of gespannen ademhalen), gaat het lijf dat vastzetten. Denk aan gebalde vuisten of oppervlakkige ademhaling. Je lichaam 'weet' dan niet meer hoe ontspanning voelt.
Vooral het middenrif raakt vaak verkrampt, waardoor de adem hoog en kort blijft. Organen krijgen minder zuurstof, en het zenuwstelsel blijft in een constante staat van alertheid (sympathische activatie). Zo raakt je hele systeem uit balans.
De fascia is jouw sensor en beschermt de spieren van het lichaam, mijn antennes registreert de fascia signalen zoals warmte en kou. De fascia reageert daarop en onthoudt gebeurtenissen met een hevige of langdurige impact. Uiteindelijk kan de fascia veranderen in een strak pantser, dat het lichaam wilt beschermen, maar jouw daardoor beperkt in jouw beweging en ruimte.
In mijn praktijk werk ik dagelijks met de fascia. Je lichaam krijgt de kans om spanning los te laten en op te ruimen. Door zachte technieken zoals release, ademwerk en aanraking maken we ruimte in je systeem. Je voelt letterlijk waar spanning zit. Als langdurige spanning vrijkomt kun je dit terug zien in kleurveranderingen van licht roze tot diep paars. Een teken dat er iets dieps loskomt.
Welke klachten?
Pijn en spanningsklachten
Burn-out
Overprikkeling
ADHD
Autisme
HSP
Fybromyalgie
Carpaal tunnel Syndroom
Longcovid
Depressie
Chronische pijn klachten
Somatische klachten
Fascia is ook geschikt voor kinderen met spanningsklachten, onverklaarde pijnklachten ,concentratie en geheugenproblemen.

Deze afbeelding geeft weer hoe de fascia kan samentrekken.
Hypermobiliteit
Ook bij hypermobiliteit speelt bindweefsel een centrale rol. Door een afwijking in het collageen zijn de gewrichtsbanden minder stevig, en nemen de spieren de stabiliteit over. Dat leidt tot overbelasting, pijn en vermoeidheid. Het lijf voelt dan letterlijk zijn grenzen niet goed aan.
Fibromyalgie
Bij fibromyalgie is er vaak sprake van langdurige spanning, trauma of overprikkeling in het lichaam. De fascia zit vol verklevingen en ontstekingen (zogeheten ‘triggerpoints’), wat leidt tot constante pijnprikkels. Beweging voelt dan niet als bevrijdend, maar als belastend. Fasciatherapie, in combinatie met somatische oefeningen, kan hierin een wereld van verschil maken. Wist je dat de fascia in de nacht samen met je zenuwstelsel alles wilt verwerken. Als er spanningen door de dag heen zijn opgebouwd kan de fascia in de nacht samentrekken of strakker aanvoelen. Dit verklaart ook de pijn in de ochtend.
Wil je zelf al aan de slag. Deze oefening werkt op de fascia
Oefening voor je handen:( Kan ook met de voeten)
Adem diep in door je neus, uit door je mond
Spreid je vingers zachtjes, zonder forceren
Duw met je duim op de ruimte tussen je vingers (een voor een)
Houd de druk enkele seconden vast
Voel hoe er ruimte ontstaat tussen je vingers, en in je hele hand
Wil je fasciawerk zelf ervaren?
We onderzoeken samen in een sessie waar jouw klachten vandaan komen én wat je zélf kunt doen om te herstellen.

Voel je Welkom een afspraak te maken in mijn praktijk.
Waar je lichaam mag landen, verzachten en herontdekken
Liefs Sandy
Reactie plaatsen
Reacties