Autisme

Autisme is toch niet echt gevoelens hebben?

 

Regelmatig hoor ik deze uitspraak.

Zelf heb ik twee kinderen met autisme en ervaar ik dit anders. Ik geloof dat mensen met autisme wel degelijk gevoel hebben. Het brein werkt anders met een andere bedrading. Er zijn veel extra netwerken die een andere route nemen. Gevoelens en prikkels komen vaker, sneller en harder binnen. Het gevolg is dat de persoon naar   binnen keert en zich afsluit. 

 

Er wordt heel vaak gekeken naar de 'beperking'. Als we ons eens proberen te focussen op de kwaliteiten van autisme. 

 

Vaak zijn het uitstekende denkers, en kunnen ze zeer complexe theorieën oplossen. Er is vaak een talent, waar ze in willen en mogen uitblinken. Niet alle mensen met autisme beheersen de taal. Sommige spreken niet.

Mijn jongste zoontje praat ook nog niet volledig. Ik zeg nog niet want ik geloof altijd in de mogelijkheid dat het spreken in ontwikkeling is.

 

Er wordt gezegd, hij begrijpt het niet. Hij krijg het toch niet mee?  Wat als hij het wel meekrijgt? Hoe pijnlijk is het dan om steeds te horen wat je niet goed doet. Hoe moeilijk is het dan dat iedereen over je praat en je niks terug kan zeggen. Echter begrijp je wel alles. 

 

Zeker een aanraden is de film The reason i jump van Disney.

 

Laten we iedereen eens accepteren zoals hij of zij is en kijken waar onze talenten zitten. Vaak zijn mensen met autisme puur en zien ze in een opslag of jij een verborgen agenda hebt.  Heeft iemand met autisme geen stem zoek dan samen met degene hoe je die stem kunt realiseren. Help samen om de muur autisme af te breken.

 

Laten we niet in hokjes denken ,maar een maatschappij creëren waarin je gewoon jij mag zijn. 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.