Tips mijn kind is hooggevoelig?

Herken jij je kind in de volgende punten:

 

Mijn kind is erg gevoelig voor stemmingen van anderen.

 

Mijn kind is heel emotioneel en veel raakt hem of haar diep.

 

Mijn kind kan niet tegen onrechtvaardigheid

 

Mijn kind is heel zorgzaam

 

Ik geef je graag een paar tips waar je als ouder zelf mee aan de slag kunt.

 

Tip 1: Neem je kind serieus:

Emoties, ervaringen en prikkels komen vaak intenser binnen en kunnen een kind echt raken. Neem pijn, verdriet of angst serieus. Deze kinderen willen vaak niet als kleine kinderen behandeld worden omdat ze zich dan niet serieus genomen voelen. 

 

Tip 2 Geef je kind verantwoordelijkheid:

Laat het kind taken op zich nemen en mee  beslissen in een gezin. Het kind wil vaak belangrijk zijn en deel uit maken van het proces. Als het kind een taak krijgt voelt hij of zij zich gehoord. Laat een kind af toe mee beslissingen, vaak zal je verrast worden door de creatieve denkwijze van je kind.

 

Tip 3: Helpen reguleren:

Prikkels, ervaringen en emoties komen binnen en ineens kan de accu vol zijn. Een kind zal zich terugtrekken of juist ineens heel boos worden. Kijk samen wat energie geeft  en wat kost energie. Maak samen een lijstje waar je kind zijn of haar accu weer kan opladen. Geef ook alleen tijd zodat een kind even tot rust kan komen. Als een kind uit school komt laat het kind een activiteit doen om weer op te laden. Vraag vervolgens  pas hoe de dag is geweest. Deze opmerking kan namelijk al een laatste druppel zijn in het emmertje dat door de dag heen al is volgelopen. 

 

Tip 4: Ben consequent:

Het is belangrijk dat je duidelijk bent zodat een kind weet waar hij of zij aan toe is. Begrens als het kind ongepast gedrag laat zien. Geef een kind inzicht waarom het gedrag niet mag en geef een alternatief. Het kind mag zijn of haar broertje niet slaan maar wat mag het kind wel als het boos is. Boosheid hebben we allemaal en zeker als er over onze grenzen heen gegaan wordt. Leer je kind een alternatief zoals hard op een kussen slaan of fysiek even hard op en neer rennen. 

 

Tip 5: Geef Liefde

Deze kinderen zijn vaak erg onzeker en krijgen vaak te horen wat ze niet goed doen. Geef je kind een compliment en vertel wat die dag goed gegaan is. Laat het kind stralen en geef met positieve complimentjes je kind zelfvertrouwen. Geef na afsluiting nog een dikke knuffel.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.